1kg brasna,50g kvasca,150g vode,220g secera,
100 g omeksalog butera,20 g soli,3 jaja,
200g mlijeka,rendana korica pola limuna
(moze i od narandze )i jos 500 g butera.
Umijesiti 300 g brasna sa kvascem i toplom vodom
i ostaviti da nadodje (da se tijesto udvostruci)
Kad je tijesto nadoslo dodati ostatak brasna,secer,
100g butera,so,jaja,mlijeko i koricu limuna.
Umijesiti dobro tijesto dok ne postane
elasticno i ostaviti ga da nadodje(da se udvostruci)
Nadoslo tijesto razviti 1,5-2 cm.
Na tijesto staviti
Na tijesto staviti
500 g butera
i pokriti buter tijestom sa jedne i sa druge strane.
Odmah tijesto ponovo razviti
Razvijeno ponovo sloziti.Potrebnoje 3 puta
tijesto razvijati i slagati(to sve se radi odmah
ne treba cekati dase tijesto odmara)
Posle treceg slaganja tijesto ostaviti da
se odmara najmanje sat vremena.
(Ja ga pripremim navece i ostavim preko noci
tako da ujutro pravim croissant)Tijesto
treba pokriti dok se odmara.
Razviti tijesto na 4-5mm i sjeci trokutove sirine 5-6 cm.
Mosete ih odmah puniti po vasoj zelji
ili kada su peceni. Rolovati ih tako sto
pocnete sa sire strane prema uzoj tj prema spicu.
Oblikovane staviti na pek papir
pokriti ih providnom foliom i ostaviti da nadodju.
Nadosle premazati jajetom i
peci na 180° 18-20minuta.
Nessun commento:
Posta un commento