domenica 14 dicembre 2014

CROISSANT





1kg brasna,50g kvasca,150g vode,220g secera,
100 g omeksalog butera,20 g soli,3 jaja,
200g mlijeka,rendana korica pola limuna 
(moze i od narandze )i jos 500 g butera.
Umijesiti 300 g brasna sa kvascem i toplom vodom
i ostaviti da nadodje (da se tijesto udvostruci)
Kad je tijesto nadoslo dodati ostatak brasna,secer,
100g butera,so,jaja,mlijeko i koricu limuna.
Umijesiti dobro tijesto dok ne postane
elasticno i ostaviti ga da nadodje(da se udvostruci)


Nadoslo tijesto razviti 1,5-2 cm.
 Na tijesto staviti
500 g butera


i pokriti buter tijestom  sa jedne i sa druge strane.



Odmah  tijesto ponovo razviti






Razvijeno ponovo sloziti.Potrebnoje 3 puta 
tijesto razvijati i slagati(to sve se radi odmah
ne treba cekati dase tijesto odmara)



Posle treceg slaganja tijesto ostaviti da 
se odmara najmanje sat vremena.
(Ja ga pripremim navece i ostavim preko  noci
tako da ujutro pravim croissant)Tijesto
treba pokriti dok se odmara.



Razviti tijesto na 4-5mm i sjeci trokutove  sirine 5-6 cm.
Mosete ih odmah puniti po vasoj zelji
ili kada su peceni. Rolovati ih tako sto
pocnete sa sire strane prema uzoj tj prema spicu.


Oblikovane staviti na pek papir


pokriti ih providnom  foliom i ostaviti da nadodju.
Nadosle premazati jajetom i
peci na 180° 18-20minuta.



Nessun commento:

Posta un commento